Wednesday, November 14, 2007

Sigge Eklund - Varulvsvalsen

Varulvsvalsen beskriver hur det är att vara anhörig till en missbrukare, att vara medberoende. Boken handlar om hur familjen dras i väg på en hysterisk resa där det bara finns ett mål; SLUTA KNARKA! Och där det egna livet och de egna känslorna totalt negligeras till förmån för oron över en annan människa.

Jag har så klart en del synpunkter på beskrivningen av den missbrukande, hon framställs lite för ofta som en stereotypisk knarkare som tappat hela personligheten. Men om man ser boken som en glimt ur den nära anhörigas ögon känns det helt rättfärdigt, så svart och vitt är det i början. Många saker Eklund beskriver känns också igen så pass mycket att det hugger i hjärtat. Epilogen kunde dock ha lämnats därhän. Den känns helt malplacé och tagen ur luften (som om han tänkte: det måstemåstemåste sluta lyckligt annars dör jag!).

Språket är avskalat och det enda som egentligen finns kvar är en rak och tydlig beskrivning av vad som händer, och en snabb dialog. Detta gör att man läser boken i ett rasande tempo, efter bara någon timme är boken i princip utläst. (Berättelsen i sig har nog sin del i sträckläsandet också, det är otroligt spännande och gripande)

Läs och känn igen eller läs och förstå vad många människor går igenom.

svag4/5


Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home