Wednesday, March 12, 2008

Resan Till Melonia

Prospero, trollkarlen, bor med sin dotter Miranda på den fridfulla ön Melonia. På andra sidan havet finns ön Plutonia där skurkar driver en fabrik med instängda barn som slavarbetare. En dag upptäcker Melonias invånare att en båt från Plutonia är på väg över havet. Prospero, mha av stormfågeln Ariel, sänker båten i en storm. Passagerarna överlever och dyker snart upp på Melonia.

Pixar i all ära men detta är bara så mycket bättre. Teckningarna lyckades verkligen fånga känslan av Melonia, en fridfull plats. Rösterna och musiken bidrog också till en mjuk, behaglig känsla.
Melonia, Melonia. Där skulle man bo, med skafferiet i trädgården och husen i träden.

En film att mysa till och bli glad av, barnfilm eller inte.

4/5

Labels:

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Är inte filmtiteln ganska konstig? Själva resan till Melonia tar ju bara några sekunder av låda-driver-på-havet. Eller ska det tolkas så djupt att filmen handlar om resan till *det riktiga Melonia*, där allt är så lyckligt att det inte ens finns självgoda trollkarlar som skojar med grönsaksfolket?

12:15 PM  
Blogger Maliee said...

Det senare känns mer logiskt. Hela filmen är ju egentligen en lång resa till Melonia (faktiska ön eller teoretisk för det lyckliga slavfria samhället) för alla, om än resorna ter sig lite olika och är olika långa. För skurkarna är det bara en resa över havet, för Ferdinand en resa över havet till friheten, för Prospero en resa till ett slavfritt Melonia osv.

Åh vad jag plötsligt blev sugen på Shakespeares Stormen! (Har ej läst) Undra hur nära Resan Till Melonia är den?

3:42 PM  
Blogger Maliee said...

Jag köpte The Tempest förresten på adlibris nyss, 14 kronor!

7:58 PM  
Anonymous Anonymous said...

Grymt! Jag har köpt den svenska översättningen med omslag av Per Åhlin! Den är mycket rolig. Som Melonia, men alltid mycket mer! Caliban är fulare, Ariel är flummigare och Prospero är sjukt elak!

11:04 AM  

Post a Comment

<< Home